Begin april 2018 verzorgde ik twee workshops voor de vrijwilligers van het Edah Museum in Helmond. Mensen die soms al 12 jaar rondleidingen verzorgen, vol passie en enthousiasme. Wat bleek? Ze doen het (al) super goed! De tweede dag, waarin zij de opdracht kregen een stukje voor te bereiden voor hun collega’s, werd een ‘blikopener’ voor velen. “Oh, doe jij het zo!””Wat een leuke anekdote, die neem ik van je over!”

De eerste workshop richtten we ons op de vraag wat interactief precies is. Het is namelijk meer dan af en toe een vraag stellen aan je gasten. In een braindump verzamelden we ieders ideeën over interactief rondleiden.
We hebben het gehad over stemgebruik, houding en handgebaren, over omgaan met gasten die een klacht hebben of ontevreden zijn.

De tweede ochtend gingen de cursisten zelf aan de slag. Na een korte uitleg over de 5 elementen van een interactieve rondleiding gingen zij in groepjes aan de slag met het voorbereiden van een van de vijf elementen. Na een korte pauze was het aan de groepjes om hun element te presenteren aan de rest van de deelnemers.

Dat smaakt naar meer, dus ken jij nou ook een streekmuseum dat een workshop Interactief Rondleiden kan gebruiken? Stuur een mailtje naar maartje@museumdocent.nl