Wie een landschap wil beleven gaat natuurlijk naar buiten. Maar je kunt ook kunst bekijken en zien hoe kunstenaars met land en natuur omgaan. Er is zelfs een hele kunststroming aan gewijd: land art. Richard Long is een van de bekendste vertegenwoordigers.

Yvonne Vetjens voor De Museumdocent

Museum De Pont

Van Richard Long zijn dit jaar twee exposities in Nederland te zien, dus de liefhebber kan zijn hart ophalen. Een expositie vindt nog tot en met 19 mei plaats in het Kröller-Müllermuseum op de Veluwe, de andere expo is tot en met 16 juni te bezoeken in museum De Pont in Tilburg. Ik ben pas geleden in De Pont geweest voor deze tentoonstelling. Een van de dingen die ik zo leuk vind aan musea van hedendaagse kunst is dat de kunst zo divers is dat het altijd een verrassing is wat er allemaal te zien is. De Pont is daar niet anders in. Hun collectie gaat meer de diepte dan de breedte in, maar bevat nog steeds zeer uiteenlopende kunstwerken, van tekeningen tot complete installaties. Die diepte bereikt het museum door langdurige samenwerking met kunstenaars, en Richard Long is daar een van.

Richard Long en Land art

Long wordt dus gerekend tot de Land Art, een kunststroming die ontstond in de twintigste eeuw en de natuur en het landschap als haar direct inspiratie en materiaal heeft. Uitgangspunt bij Long is de wisselwerking tussen het levende wezen met zijn omgeving, het landschap dat onderhevig is aan verandering. Hij beweegt zich door het landschap (zijn wandelingen zijn onderdeel van zijn oeuvre) en past het landschap aan door stenen te verplaatsen of elementen in een patroon te leggen. Hij legt dit alles vast in woord en beeld en ook zijn installaties van natuurlijk materiaal – veelal steen – zijn wereldberoemd. In Museum De Pont behoort Planet Circle tot de vaste tentoonstelling.

Natuur en cultuur

Werkt dat nou, een kunstvorm die zo met de natuur verbonden tentoonstellen in een museum? De museumzalen zijn strak en steriel, bijna het tegenovergestelde van de grillige natuur waarin Long zich begeeft. Het voelt enigszins alsof de kunstenaar een vertaalslag moet maken van natuur naar cultuur. Maar toch past alles goed in elkaar en vormen alle werken een groot geheel. De ruimte die De Pont gebruikt heeft helpt hier bij. De grote zaal is perfect om de installaties naast elkaar te laten bestaan terwijl er genoeg ruimte is om er omheen en soms ook doorheen te lopen. De kleinere kamers aan de zijkant van de grote ruimte laten wat meer zien van de foto’s, teksten en concepten die net zo belangrijk zijn als de meer imposante stenen installaties. Zij geven een uitleg van de achterliggende ideeën van de kunstenaar en gaan een directe wisselwerking aan met de kunstwerken in de centrale zaal. De toeschouwer krijgt genoeg ruimte om haar eigen gedachte te laten dwalen door hetzelfde land als waar Long eerder doorheen liep.

Bezoek

Als je niets weet over Richard Long en/of land art, kan het geen kwaad om je van tevoren een beetje in te lezen. Dit artikel heeft je al op weg geholpen. Maar laat je ook vooral verrassen! Dat is ten slotte een van de leukste dingen van (post)moderne kunst. Op de website van Museum De Pont vind je meer over de expositie van Richard Long en handige informatie voor bezoekers.

Yvonne Vetjens is kunsthistorica en juridisch medewerker gespecialiseerd in Intellectueel Eigendom bij Dohmen Advocaten in Tilburg.