Rondleider Afasierondleiding

Op donderdag 16 juni van 11-13 uur vond bij Gemeentemuseum Helmond de tweede rondleiding plaats voor mensen met een afasie. De rondleiding wordt verzorgd door sociaal pedagogisch hulpverlener en ervaringswerker Mijke Ulrich en VTS-facilitator en museumrondleidster Maartje Vos-Swinkels. Locatie: tentoonstelling ‘De zeven zonden, Jheronimus Bosch in de hedendaagse kunst’, Boscotondohal. 

Wanneer als gevolg van hersenletsel  één of meer onderdelen van ons taalspectrum niet meer goed functioneert, dan noemen we dat afasie. Sinds kort biedt het museum rondleidingen aan voor mensen met een afasie. Op een plezierige manier wordt deelnemers via kunst geleerd nauwkeurig te observeren, te formuleren en te onderbouwen wat ze zien. Met als doel om actief deel te nemen aan het gesprek.

Persoonlijke ervaringen

Mijke Ulrich werd op haar 29ste getroffen door een hersenbloeding. Ze vocht voor wat ze verloren was en leerde weer lopen, praten en denken. Wat zij vooral wil laten terugkomen in de rondleiding is hoe belangrijk het is om weer te leren genieten van de kleine en grote dingen in het leven. Volgens Mijke hebben alle kunstvormen een positieve invloed op het revalidatieproces. Het is de combinatie van een open gesprek over kunst en de verhalen van een ervaringsdeskundige die zorgen voor een ontspannen en informatieve rondleiding.

Aanmelden

Het museum organiseert jaarlijks meerdere rondleidingen voor mensen met een afasie en hun introducés. Heb je belangstelling om aan de komende rondleiding op 28 april deel te nemen, meld je dan aan: telefoon 0492-587716 of stuur een e-mail naar info@gemeentemuseumhelmond.nl. Na de rondleiding is er ruimte voor een gesprek en het delen van ervaringen onder het genot van een kop koffie of thee.

De tentoonstelling over de zeven hoofdzonden is t/m 28 augustus te zien in het kader van het Jheronimus Bosch jaar. Een keur aan topwerken uit de hedendaagse museumcollectie en enkele bruiklenen worden getoond. Uitgangspunt van de tentoonstelling is een geautoriseerde kopie van het  Jheronimus Bosch triptiek  ‘Het Laatste Oordeel’ (1504-1508, te zien in de Gemäldegalerie van de Akademie der Künste in Wenen). Daarin wordt de jongste dag verbeeld, waarin zij die goed hebben gedaan gescheiden worden van hen die gezondigd hebben.

Actueel Het werk van Jheronimus Bosch (circa 1450-1516 in Den Bosch) is nog altijd bijzonder actueel. De museumcollectie omvat vele werken die eigentijdse thema’s belichten uit de populaire en alledaagse beeldcultuur. Ze brengen de middeleeuwse en typisch Boschiaanse thematiek van de zeven hoofdzonden anno 2016 voor het voetlicht. De 7 hoofdzonden zijn Superbia (ijdelheid/hoogmoed), Luxuria (wellust), Avaritia (hebzucht), Invidia (afgunst), Ira (woede), Gula (gulzigheid) en Acedia (luiheid).