Bel ons via 06-28 66 04 19

Home » Cursussen » Praten over Platen, kunstkijken voor ouderen en mensen met dementie

Praten over Platen, kunstkijken voor ouderen en mensen met dementie

Steeds musea en culturele instellingen bieden speciale rondleidingen voor ouderen en mensen met dementie. Want kijken naar kunst maakt gelukkig! Kleur, compositie, verrassende nieuwe dingen zien en hier samen over praten zorgt voor de aanmaak van de gelukshormonen serotonine en oxytocine.

Maar voor sommige mensen is het niet mogelijk naar een museum of galerie toe te gaan, door bijvoorbeeld vervoersproblemen. Daarom start De Museumdocent met Praten over Platen. Op een ongedwongen manier, in de eigen omgeving kijken we naar kunstwerken op posters of via een digitale presentatie en bespreken we wat er gebeurt in de afbeelding. De afbeeldingen zijn gebaseerd op de belevingswereld van de deelnemers en kunnen kunstwerken zijn, maar ook oude foto’s en kijkplaten. Geen enkel antwoord is fout, waardoor telkens fantastische discussies ontstaan en iedereen de kans krijgt bij te dragen.

Visual Thinking Strategies

De methode die hiervoor gebruikt wordt heet Visual Thinking Strategies (VTS) en is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode om naar kunst te kijken voor mensen die niets over kunst weten. Het gaat om het samen, als groep, kijken en ontdekken, bespreken van wat er volgens hen te zien is. Na een aantal VTS gesprekken blijken deelnemers zelfverzekerder te worden, hun woordenschat te vergroten, en het kritisch-analytisch denken wordt gestimuleerd. Maar misschien nog wel veel belangrijker: mensen worden er blij van!

Praten over Platen kan met een groep van minimaal 4 tot maximaal 12 personen.
Een Praten over Platen gesprek duurt gemiddeld een uur, het aantal afbeeldingen dat we bespreken is afhankelijk van de respons van de deelnemers.

Praten over Platen komt naar je toe!

Lijkt Praten over Platen je iets voor in jouw instelling, dagbestedingsgroep, of dagbehandelingsprogramma?

Neem contact op met Maartje Vos-Swinkels via maartje@museumdocent.nl of bel 06-28 66 04 19

+ +